Waardevol? Delen wordt gewaardeerd:


Wat doet een diëtist?

Een diëtist(e) of voedingsconsulent(e) is een specialist op het gebied van voeding en voedselpatronen. Een diëtist(e) is een deskundige die op de persoon toegesneden voedingspatronen ontdekt, bestudeert en zo nodig aanpast. Hij/zij kan door het adviseren van een bepaald eetpatroon (dieet) de lichamelijke gezondheid bevorderen. Daarnaast heeft een diëtist(e) kennis van gedrag rondom de voeding en kan hij/zij de patiënt/cliënt begeleiden en motiveren bij het volgen van het dieet.

Diëtisten hebben een uitgebreidere (HBO)-opleiding genoten dan voedingsconsulenten of -deskundigen. Dit heeft gevolgen voor de mogelijke voorbehouden handelingen, expertise en de vergoeding door zorgverzekeraars. Laat u dus goed informeren door de deskundige en raadpleeg eventueel een van de websites onder het tabblad links.

Redenen voor een bezoek
Diëten kunnen als behandeling dienen bij diverse ziekten, een paar voorbeelden: Diabetes mellitus type 1 en type 2 (suikerziekte): bij diabetes mellitus worden de koolhydraten (alle suikers) regelmatig verdeeld over de dag, daarbij wordt er een dieet beperkt in verzadigd vet aangeraden. Coeliakie: Patiënten met coeliakie moeten een glutenvrij dieet volgen (gluten zijn een bestanddeel van tarwe, rogge, haver en gerst). Vooral bij kinderen is het dan niet makkelijk om voldoende alternatieven te vinden. Daarbij moet het dieet volwaardig blijven en de voeding aantrekkelijk. Allergieen: de diëtist helpt te diagnosticeren welke voedingsmiddelen klachten veroorzaken. Ook hier is het van belang dat het dieet volwaardig is.

Verder kan een diëtist algemeen advies geven over gezonde eet- en leefgewoonten.

Waardevol? Delen wordt gewaardeerd:

Zoek een dietiste praktijk bij u in de buurt »


Lees een ander artikel »Andere artikelen

Diëtetiek in Nederland
Lees verder


Zoek naar een dietiste praktijk in de buurt